Feliç any nou

Por Susanna - June 30th, 2009, 0:09, Categoría: L'ababol

Ara que commemorem els 25 anys del “gol de Señor”, a punt d’acomplir 25 anys de la Declaració de Mequinensa (perdoneu-ne l’associació), i segur que enmig d’altres efemèrides més o menys properes, el Comitè de Ministres del Consell d’Europa ha estirat les orelles a les autoritats espanyoles per la falta d’un marc jurídic específic que promogue i protegisque el català i l’aragonès a l’Aragó. Recomforta saber que a Europa hi ha persones que fiquen el dit a l’ull de les contradiccions, i criden l’atenció quan un Estat que s’ha compromès a màxims – perquè volia ser el primer de la classe, o perquè no donava importància al compromís – després desenvolupe mínims o no fage res. És el que ha passat en la Carta Europea de les Llengües Minoritàries, que Espanya va ratificar i incorporar al corpus jurídic propi, mitjançant un Instrument de Ratificació publicat al BOE l’any 2001. Curiosament, en aquella època governava Espanya el Partit Popular, que deu ser el mateix partit que es nega a sentir a parlar de cap llei que reconegue que el català és una llengua aragonesa.

Enmig també de les commemoracions diverses i de les estirades d’orella, arriba la notícia oficial, previsible, que si es presenta un document que vulgue ser futura Llei de Llengües a Les Corts, es farà sense el suport inicial del PAR.

Acabem l’any amb una insatisfacció lingüística que no fa més que afegir-se a la que s’acumula de fa molt temps.

Però no tot són males notícies. Francesc Serés debuta com a dramaturg, Anton Abad té nou disc al forn, Juli Micolau guanya el Guillem Nicolau amb un poemari excels, Hèctor Moret continua amb la col·lecció Quaderns del Cingle... i altres petits projectes que seguixen endavant a pesar de determinades celebracions i dels posicionaments marcians d’alguna gent que no ve al cas. Feliç any nou!

Permalink ~ Comentar | Referencias (0)

La cultura enterrada

Por Susanna - June 30th, 2009, 0:08, Categoría: L'ababol

Segons notícies que apareixen a diferents mitjans de comunicació, l’Ajuntament de Fraga té la intenció d’enderrocar la zona antiga de nínxols del cementiri municipal, on hi ha enterrats personatges il·lustres de Fraga, com ara Domingo M. Barrafon, Marià Cortillas, Miquel Allué o la família Sudor. Tal com afirma Valerià Labara, estudiós de la figura de Domingo M. Barrafón i d’altres il·lustres de la comarca del Baix Cinca, caldria fer-hi una exhumació arqueològica, perquè hi ha moltes probabilitats que, sobretot al nínxol dels Barrafon, es puguen trobar condecoracions, indumentària o altres peces d’aquella època.

L’Ajuntament de Fraga, novament, en un gest que no deixa lloc a cap dubte, ha retornat la carta de petició que se li ha fet en el sentit de realitzar una exhumació arqueològica i estudiar la manera de conservar les làpides, ja que formen part de les primeres formes d’enterrament diferents al colgament a terra.

Els motius per retornar la carta són que l’IEBC s’hi ha dirigit en català, i ells només accepten escrits en castellà.

La possibilitat de trobar cultura enterrada a la zona més antiga del cementiri de Fraga és això, una possibilitat que no es pot desestimar. Però no hi ha cap dubte que l’Ajuntament de Fraga fa dies que ha pres la decisió d’enterrar el que pugue quedar de cultura. Tot això, per enarbolir la bandera del dret a la ignorància, un estendart que ha tingut èpoques de glòria a tot el món i que troba la màxima exponència en la foguera… de les vanitats?

Permalink ~ Comentarios (-3) ~ Comentar | Referencias (0)

Res de nou

Por Susanna - June 30th, 2009, 0:04, Categoría: L'ababol

Aquestes setmanes, com si hi hagués una competició per destronar el candidat a les presidencials dels US, tornem a veure als diaris i altres mitjans, sobretot determinats diaris i determinats mitjans, la xerrameca sobre la llengua de les nostres terres, l’anexionisme de Catalunya i altres fantasmes que deuen donar de menjar, perquè d’altra manera no s’entén que puguen omplir tantes pàgines.

Ja he dit en algun moment que la ignorància és lliure, i que tothom té dret a perseverar en la incultura. Ningú no pot obligar un altre a aprendre res que no vulgue, així que, senyors, no han de patir: es poden mantenir en la seua visió monolingüe de la vida. Això sí, no han d’esperar que la resta ens resignem a perdre el nostre dret al coneixement i al matís, i la llibertat de pensament. No malgastaré temps a explicar que hi ha un espai lingüístic comú que abasta un territori ampli, que inclou Catalunya, País València, les Illes Balears, la Catalunya nord i la Franja, ni perdré un moment a covencer ningú que això no significa que al darrere hi hague una defensa de cap anexionisme. Em mantinc en el respecte al dret fonamental i inalienable a la ignorància.

Per cert, sinyor director, la nostra revista ha sofert un increment de vendes arran de les ventositats que s’han publicat? Ho dic perquè jo també formo part del consell de redacció, carai! Ah! Que jo no, que és un alter ego, és veritat... De tota manera, si algun dia cau una bona subvenció, potser podríem cobrar alguna dieta? Més que res perquè hi ha que pensen que ens fem milionaris en això de la llengua i la cultura, i no els voldria decebre. Passiu bé, sinyor director.

Permalink ~ Comentar | Referencias (0)

Perversos

Por Susanna - June 30th, 2009, 0:03, Categoría: L'ababol

Novament som al mig d’un debat polític, o politicastre, sobre una possible llei que recullga la realitat lingüística d’Aragó, minoritària, majoritària, simpàtica o antipàtica, ambiciosa o gasiva, o el qualificatiu que millor convingue a l’interès del lector. Perquè, en realitat, d’això es tracte, de l’interès del lector. Som en temps de confusió, de barreja deliberada entre el substantiu i l’adjectiu, entre l’important, lo just, l’equànim, lo moral, lo bo, lo rigorós, i el que més respon als meus interessos, o el que pot fer caure al meu adversari.

Em ve al cap un tall de televisió, de fa uns anys, una periodista preguntava pel carrer a gent diversa, anònima que se’n diu, què en pensava de l’avortament, i una senyora va respondre “hi estic en contra, perquè com que a jo no m’agrada, hi estic en contra”. Argument que de tan contundent cau a terra. Sense ànim d’embolicar la troca amb l’avortament, em quedo amb l’argument de la senyora, perquè justament és el mateix que hi ha darrere de l’assetjament contra el català: com que a jo no m’agrada, hi estic en contra.

La batalla de Brunete, val la pena recordar-ho, va dividir la població en dos bàndols: els morts i els altres. Va hi haure el mateix nombre de morts entre els enfrontats. Val la pena recordar-ho i, sobretot, recuperar la gramàtica. El substantiu i l’adjectiu, cada un al seu lloc, sense mesclar-los interessadament. D’altra manera, guanyen els perversos.

Per cert, la Comissió Europea de Multilingüisme ha determinat que el castellà no està perseguit a Catalunya. Per tant, deixeu en pau eixa qüestió d’un camí i permeteu-nos que ens dediquem als drets dels aragonesos que tenen el català com a llengua pròpia (i l’aragonès).

Permalink ~ Comentarios (-1) ~ Comentar | Referencias (0)

La comuna

Por Susanna - June 30th, 2009, 0:01, Categoría: L'ababol

Vés per on, han eixit a la llum un munt d’intel·lectuals signataris d’un manifest per la comuna que potser hauria de titolar-se “La ignorància és lliure” o “Pel dret a la incultura”.  I ho dic perquè l’he llegit, i els intel·lectuals que el van parir (el manifest) reclamen que qui no vulgui aprendre una llengua cooficial diferent del castellà ha de tenir el dret a no fer-ho. Bé… potser preferissen que la resta del món, els no intel·lectuals, els que no utilitzem l’intel·lecte, vaja, continuem en l’estultícia. Jo preferiria llegir un manifest pel dret a la sapiència, però em temo que hauré d’esperar. Els intel·lectuals, ja saps, els que utilitzen l’intel·lecte – no com la resta del món, que tenim cervell com a objecte decoratiu – estan ocupats en la comuna.

Mentre al sud els ànims estan tan crispats per la uniformitat, a les Gàl·lies, el president, que representa que és de dretes, argumenta que les llengües minoritàries han de tenir el seu lloc, i parla de diversitat i de cultura, mentre els contraris, que representa que són d’esquerres, no volen sentir a parlar de perdre ni un mil·límetre del que es va avançar en la guillotina lingüística.

A les nostres terres, també tenim intel·lectuals per la comuna, en eix cas plataforma No Hablamos Catalán, que naix a Fraga i que reivindica que la llengua majoritària d’Aragó és el castellà, i que les modalitats lingüístiques que s’hi parlen no són català.

Crec que tots són intel·lectuals – per diferenciar-se dels que no utilitzem l’intel·lecte, ja em repetisco -, i tots per la comuna.

Permalink ~ Comentar | Referencias (0)

El Ayuntamiento de Fraga lamenta las informaciones aparecidas en prensa

Por nota de premsa - November 14th, 2008, 21:58, Categoría: General

El Ayuntamiento de Fraga lamenta las informaciones aparecidas en prensa

Fraga (12/11/08). Ante la información aparecida en un diario de Lérida, en la que se alude a las quejas del Institut d’Estudis del Baix Cinca (Instituto de Estudios del Bajo Cinca) y en la que se esgrime que: dicho Instituto está cansado de la actitud del Alcalde de Fraga y en las que señala que les niegan subvenciones por usar la lengua catalana; además de plantearse la posibilidad de elevar una queja al Justicia de Aragón.

Este Ayuntamiento quiere aclarar y precisar varias cuestiones:

1)  El idioma oficial de Fraga (Huesca) y perteneciente a la Comunidad Autónoma de Aragón es el Castellano (Español). Cualquier texto -atendiendo al art. 36 de la Ley de Procedimiento Administrativo- que se dirija a esta entidad Municipal deberá estar en Español, además de en el idioma que se desee cursar la petición o documento oportuno.

2)  Las subvenciones son concedidas con arreglo a las peticiones y a sus demandas, las cuales deben estar presentadas de conformidad con la normativa que para este Ayuntamiento rigen y en virtud del punto primero.

3)  El Ayuntamiento y su Alcalde reciben a todo ciudadano o Asociación que quieran entrevistarse con el mismo –previa petición de día y hora- y no niegan el diálogo con nadie.

     4) Que no existe ninguna discriminación ni requisito previo salvo los ya     mencionados.

El Ayuntamiento acepta escritos o documentos de cualquier persona física o Asociación, siempre y cuando, al solicitar las peticiones formales cumplan lo anteriormente expuesto.

De la información aparecida en el citado diario leridano se desprende, pues no está entrecomillado ni parecen declaraciones textuales, que el Instituto de Estudios del Bajo Cinca y su presidenta, en particular, acata la normativa vigente y por ello cita en un párrafo que –texto íntegro de la información- ‘es consciente de que la legalidad puede amparar la postura del Ayuntamiento, ya que el catalán no es lengua oficial en Aragón’. Es por tanto el propio Instituto el que no está obrando de acuerdo con la normativa vigente y no es el Ayuntamiento o el Alcalde quienes niegan las subvenciones si, previamente, están solicitadas en tiempo y forma.

 

Permalink ~ Comentar | Referencias (0)

Recurrirán al Defensor de Aragón para que Fraga acepte escritos en catalán

Por MV - La Manyana - November 6th, 2008, 20:42, Categoría: General

Lleida - M.V. 2008-11-06

El Institut d'Estudis del Baix Cinca se plantea la posibilidad de elevar una queja al Justicia de Aragón por la actitud del Ayuntamiento de Fraga de no aceptar ningún escrito presentado por esta asociación, al estar redactado únicamente, en lengua catalana. Esta política ha llevado incluso, a que el Ayuntamiento haya denegado una subvención al Institut, por presentar la solicitud en catalán.

Susana Barquín, presidenta del IEBC, es consciente de que la legalidad puede amparar la postura del Ayuntamiento, ya que el catalán no es lengua oficial en Aragón, pero entiende que la queja que se plantea al Justicia va más allá de una cuestión legal. Se trata de saber si un ciudadano de Fraga tiene derecho a dirigirse a su Ayuntamiento en la lengua que se habla en la ciudad.

No tendrá ninguna subvención

Este año, por lo tanto, el Institut d'Estudis del Baix Cinca no tendrá ninguna subvención del Ayuntamiento de Fraga. A la presidenta de esta entidad no le preocupa tanto el importe de la ayuda económica como la falta de comunicación entre una asociación cultural fragatina y su Ayuntamiento. Susana Barquín no cree que pueda haber diálogo desde el momento en que el Ayuntamiento les devuelve todas las comunicaciones que le remiten.

Aunque, también ha habido algún problema en cuanto a la convocatoria de subvenciones de la Comarca del Bajo/Baix Cinca, Susana Barquín cree que, en este caso, el diálogo es más fluido y se ha traducido en actuaciones en las que se ha tenido en cuenta el catalán, como la edición de folletos informativos o la creación de una página web sobre turismo.

El Institut d`Estudis del Baix Cinca ha fallado ya los "Premis Josep Galán a la Normalització Lingüística" en su edición de este año.

Los premios han recaído en la Dirección Provincial de Educación en Huesca por las secciones bilingües en catalán que tiene abiertas en centros educativos de las comarcas catalanoparlantes de la provincia; en el concejal del ayuntamiento de Fraga Joaquín Vera, por la normalidad con la que utiliza su lengua materna en las sesiones plenarias e intervenciones públicas; en el concurso literario "El temps de les cireres", de Serós, y en Miquel Catalá, por la traducción al catalán de la página web del Parlamento Europeo. La gala de entrega de los Premis Josep Galán será este sábado en el Restaurante Ca'l Sisket.

Permalink ~ Comentar | Referencias (0)

Fraga deniega una ayuda al estar pedida sólo en catalán

Por José Díaz - July 22nd, 2008, 19:11, Categoría: General

Reproducció de l'article publicat al diari Segre el passat divendres 18 de juliol

Fraga deniega una ayuda al estar pedida sólo en catalánEl PP, en el gobierno local, arguye un defecto de forma 

 
     
     
 

 
José Díaz
Fraga El alcalde de Fraga, José Luis Moret (PP), admitióayer que el ayuntamiento ha denegado una subvención al Institut d'Estudis del Baix Cinca porque la solicitud estaba redactada sólo en catalán, lo que se consideró como un defecto de forma. También respondió con el mismo argumento las alegaciones que presentó la institución, a lo que se sumó que estaban fuera de plazo. Moret explicó que había comunicado a los responsables de la institución que evitaran problemas cursando la solicitud en castellano. La comisión que evaluó la petición rechazó también la solicitud de subvención de la Casa de Fraga de Barcelona porque está inscrita en un registro de la capital catalana y consideró que debía figurar en una lista del Gobierno aragonés. Moret aseguró no tener nada en contra del catalán pero pidió que las notificaciones a la administración se hagan al menos en las dos lenguas. El catalán no es oficial en Aragón, aunque es la lengua materna de muchos en la Franja. El IEBC pidió 1.500 euros para actividades. Su responsable, Susana Barquin, afirmó que la petición se redactó como en años anteriores sin que hubiera problemas. La Casa deFraga en Barcelona había pedido 500 euros para su revista. El PSOE, en la oposición, votó a favor de las subvenciones.

Permalink ~ Comentarios (1) ~ Comentar | Referencias (0)

El catalán, un defecto

Por Joan Cal - July 22nd, 2008, 19:01, Categoría: General

Reproducció de l'article publicat al diari Segre per Joan Cal, director, el divendres 18 de juliol

El catalán, un defecto  

 
     
     
 

[1,791 Caracteres]
Juan Cal
El alcalde de fraga, José Luis Moret, del PP, reconoce que denegó una subvención por estar redactada exclusivamente en catalán, algo que considera un "defecto de forma". Otra, del casal de Fraga en Barcelona, también ha sido denegada por eso, porque el citado casal tiene su sede en la capital catalana y el ayuntamiento no concede ayudas a entidades "extranjeras" (lo de extranjeras lo digo yo, pero es lo que entiendo). Está claro que el Partido Popular, que gobierna en la capital del Baix Cinca con el concurso del Partido Aragonés –el mismo que da su apoyo a Marcelino Iglesias, del PSOE, en la DGA–, está pasando cuentas con las entidades"catalanistas" y con lo que suene, aunque de lejos, a cualquier actitud "sediciosa". Eran, no lo olvidemos, las entidades que recibían el apoyo de los socialistas aragoneses, aunque éstos, de un tiempo a esta parte, empiezan a olvidar los principios de quien fue su fundador y alcalde de Fraga, Francisco Beltrán, político honesto donde los haya. No es la primera vez que el nuevo consistorio fragatino –muy preocupado por las cuestiones identitarias, españolas por supuesto– mira hacia cualquier manifestación del catalán con una actitud de sospecha, cuando no de hostilidad. Devolvió, por ejemplo, una carta del ayuntamiento de Almacelles porque, al estar escrita en catalán, no se entendía en Fraga. Eso concuerda con el apoyo que desde ese consistorio, y de otras plataformas cercanas al PP aragonés, se ofrece a los "negacionistas", que sostienen, en contra de la ciencia y de la historia, que el idioma que se habla en el Oriente aragonés es el "chapurreau" y no el catalán.

Permalink ~ Comentar | Referencias (0)

Vida intel·ligent

Por Susanna - July 15th, 2008, 21:54, Categoría: L'ababol

L’altre dia vaig participar en un sopar debat que tenia com a ponent a Josep Piqué, un home que va abandonar el partidisme i el parlamentarisme amb l’afirmació que a l’empresa privada també hi ha vida intel·ligent. L’escoltava i em refermava en la idea que, sense ell, a la política hi ha menys vida intel·ligent, suposo que altres han eixit guanyant.

El sopar i el debat trau no tant a fardar del que es pot fer quan es viu a Barcelona, sinó a aprofitar per referir-me a dos dones alcaldesses de la comarca del Baix Cinca que, en el meu entendre, formen part de la vida política intel·ligent. Em refereixo a les presidentes de les Corporacions Locals de Mequinensa i de Saidí, que, n’estic segura, sense posar-se d’acord prèviament, usen dels serveis de l’Institut d’Estudis del Baix Cinca. En un cas, per organitzar cursos de català per a adults i, en l’altre, per demanar la col·laboració per muntar una taula de debat sobre gestió agrària.

Les dos han entès que disposar d’un Institut d’Estudis d’àmbit comarcal és un avantatge i que cal usar-lo, perquè és rendible.

Si ens posem a mirar, l’oferta cultural, lúdica i artística es podria incrementar si se centressen les activitats en pactes locals o comarcals en aquells punts on hi hague acord.

En tot cas, per alguna cosa es comença.

Permalink ~ Comentar | Referencias (0)

Calendario

<<   July 2020    
SMTWTFS
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Categorías

Sindicación

Alojado en
ZoomBlog